Gelukkig Nieuwjaar!

Dit is de tijd voor de nieuwjaarswensen. ‘Gelukkig nieuwjaar’ of ‘de beste wensen’ zijn vaak gebruikte teksten. Gelukkig zijn kan worden gedefinieerd als tevreden zijn met je huidige levensomstandigheden. Gelukkig zijn is een gevoel, een emotie. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit gevoel van gelukkig zijn voor ongeveer de helft erfelijk is bepaald. De andere helft wordt bepaald door invloeden uit de omgeving.

Op dit moment klinken optimistische geluiden over dit nieuwe jaar 2014. De beurs staat boven de 400 punten, alle vertrouwensindexen gaan omhoog, Ierland en Spanje hebben geen hulp meer nodig. Had je aandelen Randstad dan nam jouw belegd vermogen toe met bijna 50%. Allemaal goed voor het geluksgevoel.

De werkeloosheid in Nederland blijft dit jaar onverminderd hoog. Het geweld tegen hulpverleners is met 41% toegenomen. Opstelten is weer eens hulpeloos boos. De voedselbanken hebben nog nooit zoveel klanten gehad. Brandstof en drank zijn weer duurder geworden. Allemaal niet goed voor het geluksgevoel.

Veel ondernemers ervaren de crisis nog steeds. Waar moeten verbeteringen aangebracht worden? Is het verstandig nog verder te saneren of moeten we nu echt gaan fuseren? Veel DGA’s zijn op zoek naar een, nog steeds niet gevonden, opvolger. Hoe financier ik een gewenste management buyout? Dit voorjaar worden veel zakelijke klanten van banken nog eens onder het vergrootglas gelegd door diezelfde banken. Bij sommigen gaat dit (weer) consequenties krijgen voor het beschikbare krediet.

Een fors deel van de scholen voor Voortgezet Onderwijs staan financieel ver onder water. Om zich te onderscheiden richting leerlingen en ouders is extra geld nodig. Wat doet de concurrentie? Kan ik ook extra (filantropisch) geld krijgen? Hoe bereid je je strategisch voor op teruglopende leerlingenaantallen?

Gemeentes moeten een enorme berg werk verzetten om de decentralisaties vorm en inhoud te geven. Scholen, gemeentes en zorginstellingen moeten (verder) samenwerken om de zorg rond jongeren te organiseren. Hoe organiseer je een dergelijke samenwerking? Daarnaast moeten gemeentes de zorg organiseren aan langdurig zieken en ouderen én iedereen helpen die werk zoekt. De Rijksoverheid stelt voor dat gemeentes (verder) gaan samenwerken of gaan fuseren om deze nieuwe taken uit te kunnen voeren. Maar zijn er ook andere mogelijkheden? Welke competenties heb ik eigenlijk nodig? Hoe ga ik dit allemaal organiseren?

Ik noem deze voorbeelden natuurlijk niet voor niets. Via drie gespecialiseerde adviesbureaus zijn wij in staat u te helpen met bovenstaande vragen. Zie daartoe:

www.hallenbecksforza.nl

www.cabo-partners.nl

www.probius.nl

Wij beseffen dat we uiteindelijk maar maximaal 50% kunnen bijdragen aan uw gevoel van gelukkig zijn, maar we doen het graag.

U bent van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen voor een verkennend gesprek. U zult er geen spijt van krijgen.

Als u dit leest en denkt: ‘Ik weet iemand die dit ook even moet lezen’,  wilt u deze column dan doorsturen of wellicht delen met uw achterban. Zo draagt u bij aan ons geluksgevoel.

Ik wens u een gelukkig jaar toe!

Hans Korringa

2016-05-31T15:44:22+00:00