Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, aandacht voor Planet, People en Profit. Zo langzamerhand zijn de meesten van ons er wel van overtuigd dat het noodzakelijk is ‘verantwoord’ te ondernemen. En het denken daarover heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld. De doelstellingen zijn (noodzakelijkerwijs) naar boven bijgesteld. Geen afval meer, medewerkers die nooit meer uitgewerkt raken, steeds minder gebruik van energie- en grondstoffenreserves.
Wat zien we al om ons heen? Auto’s worden met elkaar gedeeld. Bij Philips gaan we verlichting leasen, zodat lampen teruggenomen kunnen worden voor recycling, organisch afval is grondstof voor energieopwekking, kapotte spullen gooi je niet meer weg maar kun je door vrijwilligers laten repareren en afval die ontstaat bij het maken van Heinz’ ketchup wordt door Ford gebruikt om dashboards te maken.
Het zijn al lang niet meer de grijze-wollen-sokken-types die dit promoten en doen, het is ook geen altruïsme; er gloren economische voordelen. Minder afhankelijk worden van dure grondstoffen, verdienen aan andermans afval zijn zaken die voor de hand liggen. Iets verder weg komen er voordelen als renovatie, herfabricage en het duurzaam inzetten van medewerkers.
Het verder ontwikkelen van deze circulaire economie is nu nog voorbehouden aan enkele enthousiaste vooroplopers. De onzekerheid over het nieuwe verdienmodel maakt banken huiverig om deze vooroplopers te financieren. Lineaire verdienmodellen zijn eenvoudiger te begrijpen dan de meer complexe verdienmodellen die onder de circulaire economie liggen. Zie bijvoorbeeld EcoProFabrics. Alternatief geld is hier een oplossing: sponsoren, vermogensfondsen, particulieren, crowd-funding.
Een patroon dat steeds duidelijker wordt is dat bedrijven die circulair willen worden, gaan samenwerken met andere bedrijven in hun keten. Als enkeling in een keten is het bijna onmogelijk, samenwerken geeft mogelijkheden.
Dus:
- Niet meer kopen, maar leasen.
- Hergebruik, herfabricage en geen ‘verse’ grondstoffen.
- Verantwoord geproduceerde grondstoffen gebruiken.
- Groene, wellicht zelf opgewekte energie gebruiken.
- Niet meer verkopen, maar leasen om je producten daarna terug te halen en recyclen.
- Medewerkers continu laten leren, afleren en bijleren.
- Het werk zo organiseren dat het de gezondheid en welzijn van medewerkers wordt bevorderd.
- Meer onderhoud en reparatie i.p.v. vervangen.
- Geld verdienen.
Dit betekent dat je opnieuw naar je bedrijf kijkt. Op zoek gaat naar samenwerkingspartners. Nieuwe afspraken met je medewerkers maken. Opnieuw strategisch positioneren.
Dit zou best wel eens nieuwe kansen kunnen creëren. Andere verdienmodellen ontwikkelen. Grijp je kans! Kijk maar wat 3D-printen gaat betekenen. Zie wat Über betekent voor de taxi- en vervoersbranche. Wat als Über straks ook pakjes (of groter) gaat vervoeren?
Zie ook het TNO rapport: TNO 2013 R10864 Kansen voor de circulaire economie in Nederland